Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 3 » Pagina 73

Oud Andijk in Beeld, deel 3, pagina 73.

73.
Een ansicht uit de jaren dertig.
We bevinden ons op 't Bon, plaats van samenkomst en vermaak voor de talrijke Bangerter jeugd. Geen speelattributen zoals heden maar boompje wisselen, tikkertje spelen en andere eigen bedenksels waren hier de ingrediënten voor uitbundig plezier en ontspanning. Verveling kwan nauwelijks voor. Altijd was er wel iets om bij aanwezig of mee bezig te zijn. Jongens vonden hun vermaak dikwijls voor of achter de dijk. Daar was water, konden ze vissen, bootje spelen (gemaakt van een oude klomp en zeiltje van oude lap) of kloeten met vader's schuit. Alles kosteloos vermaak.
Maar die tijden van arm maar toch rijk en vindingrijk zijn voorgoed voorbij.
Links het schuitehok van Piet Sijm en het huis van Simon Tensen.
Recht voor ons het huisje van Ab en Ma Kok (broer en zus). Inmiddels is dat gesloopt, zo ook het volgende van Tinus Meester en Duw Leek. Het enige overgebleven huis, aan deze kant van het straatje, is dat van varkenshouder Teun Stavenuiter en Grietje Baker. Na hun woonden daar Manus Hooiveld en Martha Kolken.
Naast dat huis stond dat van schuitjesmaker Klaas Weel en Antje Meester.
Achter het royale huis was de werkplaats waar Klaas, door middel van houtgestookt vuur, het hout voor de schuitjes in de juiste vorm boog. Niemand klaagde over de rook die daar bij vrij kwam, men was tolerant. Naast dit beroep was Klaas ook nog timmerman-aannemer. Na Klaas en Antje woonden hier Mina Spruit (wed. van Jaap v.d. Gulik) resp. zoon Pé. Daarna volgde sloop.
In de bocht voorbij Klaas waar nu paarden lopen, stond de tulpenschuur van Jaap v.d. Gulik. Ook deze ging om.
Het laatste bouwwerk aan deze kant is de nieuwere tulpenschuur van Jaap, opgetrokken met witte kalkzandsteen.
Het buurtje nog steeds een rustig stukje Andijk zonder noemenswaardig verkeer, heeft door de kaalslag en andere oorzaken een rommelig aanzien gekregen. Wat nieuwe huisjes zouden zeker niet misstaan.
Dank zij een bezoek aan enkele Andijkers, voorkomend op deze ansicht weten we de namen van de meeste kinderen. Van enkele echter onder voorbehoud.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk