Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 3 » Pagina 76

Oud Andijk in Beeld, deel 3, pagina 76.

76.
Dit is het laatste gedeelte van de Bangert, hier eindigt de weg.
De motor, een 98 cc DKW, met bestuurder Wim Meester en duopassagiere Tiny Buijsman staat voor de (niet zichtbare) woning van haar ouders Jan Buijsman en Martha Meester gereed voor een zondagsritje.
Wim heeft toestemming van zijn vader gekregen (onder voorwaarden) het voertuig te mogen gebruiken aangezien deze er zelf maandag weer mee weg moet naar zijn werk in de Wieringermeer. Op de achtergrond het huis van Piet Bregman en Trijntje Grooteman dat grotendeels is gebouwd met materiaal van de oude gesloopte boerderij, die er achter stond. We zien deze op pagina 70. Na Piet en Trijntje woonden daar de familie's (Piet) Reus, (verhuisd naar Bussem) (Frans) Reus en (K) v.d. Berg. Zij bewoonden het als laatsten waarna het is gesloopt.
Daarna heeft aannemer Flip Kort er in 1990 er een bungalow gebouwd, deze staat wat meer naar het oosten.
Het andere huis is van tuinder Dirk Tiet en Emma Mol. Ze woonden daar met hun tien kinderen waarvan we (ter afwisseling) even de namen vermelden. Dat zijn: Tecla, Kees, Klaas, Ma, Grietje, Betje, Dirk, Jan, Cor en Marie. Met twaalf personen onder één dak zal het reilen en zeilen voor (meestal de stuurvrouw) lang niet altijd probleemloos zijn geweest. De dikwijls aanwezige gezelligheid (welke er meestal heerste in grote gezinnen) was dan ook broodnodig haar er doorheen te helpen.
Na het overlijden van Emma kwamen kleindochter Emma, Keesdtr. en Dorus Sijm resp. dochter Ma en Jan Bakker en als laatsten Theo Meester en Truus Dekker daar wonen en werd voor oude Dirk een hoekje afzonderlijk gecreëerd.
Na zijn overlijden hebben de erfgenamen het geheel aan Jan Buijsman Jr. verkocht, waarna het pand werd gesloopt en de grond waarop het stond ingezaaid met graszaad.
Oorspronkelijk had het huis een fraaier aanzien (nog enigzins te zien op pagina 70) door een sierlijke dakkapel en gietijzeren levensboom boven de voordeur.
Op deze foto is daar niets meer van te ontdekken, het is al eerder verwijderd.
En wat is er fijner dan frank en vrij te rijden met de wind door de haren en zon op het hoofd. Deze vrijheid is er (noodzakelijk geworden) nu niet meer. Met de verplichte helmvoering lijken hedendaagse motorrijders wel ruimtevaarders. Maar daar zullen Wim en Tony ook niet aan hebben gedacht, misschien wel aan iets anders.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk