Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 3 » Pagina 81

Oud Andijk in Beeld, deel 3, pagina 81.

81.
Vijftien jaar later en nog net zoals het is gebouwd met als enige wijziging de naam van de exploitant.
Daarvoor moest de schilder aan het werk. De naam J. Tuin, boven de cafédeur verdween, die van K.(Klaas) Kuin kwam.
Ook de naam “Nieuw Andijk” werd opnieuw, in grotere letters aangebracht.
“Volledige vergunning” aldus het witte bordje bij de cafédeur, en daar heeft “Heineken” geen gras over laten groeien zoals blijkt uit het royale, uit twee delen bestaande reclamebord.
En dat het gerstenat gedronken werd kon menigeen over meepraten, waaronder veldwachter Bontebal. Zijn optredens tijdens ongeregeldheden door overmatige drankgebruik werd door bepaalde lieden niet op prijs gesteld (meestal vechtersbazen).
Eenmaal liep het, voor de toch al niet geliefde wetsdienaar, zelfs af met een zware vernedering. Bij een poging orde op zaken te stellen, greep een van de raddraaiers een caféstoel en liet deze vervolgens met grote kracht op de schedel van de ongelukkige neerdalen, waarna deze achter de piano ineenzeeg en versuft bleef liggen.
Na nog bij en ander incident in het water te zijn geworpen, was het welletjes en vertrok hij. Het etablissement vervulde ook nog andere maatschappelijke funkties. We zien de (rode) brievenbus met daarboven het bordje van de West-Friesche-autocar-onderneming, WACO. Bij slecht weer diende het café als wachtlokaal en werd er buiten een rood vlaggetje aan het hek geplaatst. De chauffeur wist dan genoeg.
Er was ook telefoon, het nummer 1917 wordt op het raam vermeld. Makkelijk te onthouden. Op de tuinbank onder het raam van de woonkamer is niemand te bekennen, want het is nog vroeg en vader Klaas zal nog niet terug zijn van de bouw.
Maar misschien na het avondeten en echtgenote Ma Dam dan de afwas heeft gedaan, dat ze dan hier nog even neerstrijken om te luisteren naar de muzikale eigenschappen van de buurtbewoners zittend aan de dijk. Iets waar velen nu nog met weemoed aan terug denken.
Op de volgende pagina zien we dit weer maar dan vijf en zeventig jaar later en is er veel aan veranderd. Ook de naam werd tweemaal veranderd, eerst “Bezoekie bar”, nu “Kegelkeet”.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk