Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 3 » Pagina 83

Oud Andijk in Beeld, deel 3, pagina 83.

83.
We beginnen bij het huis van Piet Swart en Corry Hetsen, dat net als dat van Jan Schuitemaker en Alie Korver gebouwd is op een kaveltje grond dat eerder eigendom was van Jan en Duw (broer en zus) en vader Teunes Swart.
Op dat kaveltje stond tot 1955 een enigzins wit gepleisterd oud huis, daterende uit eind 1700 begin 1800, dat volgens overlevering ooit als schuilkerk heeft gediend.
Het huis bestond uit twee gedeelten, waarvan het linkse lager was dan het andere en had twee daken.
In 1945 werd dat het onderkomen voor Piet en Carry, en vanaf 14.8.53 ook voor Antoon Buis en Mina Vlaar, nadat hun boerderij in vlammen was opgegaan.
Het uitzicht op de weg en het sfeertje beviel Antoon (Toon) uitstekend mooier kon niet. Ze bleven er wonen tot het moment dat een helft van het huis al was gesloopt. “'t had best kunnen blijven staan” aldus Toon.
Voor de bouw van de twee nieuwe huizen meldden zich twee aannemers uit Wervershoof. Voor Jan: Gijs v.d. Swaluw, voor Piet: Jan Weel. Naast het huis van Piet zien we het pad dat voert naar het achteraf gelegen eigendom van Klaas Sr. en z'n ongehuwde kinderen Jansje, Piet en Jan Hooiveld.
Vervolgens een oud pandje van vóór 1916, van Dorus Sijm en Riet Kreuk. Zij kochten het van Dirk Vriend.
Er waren nogal wat vrijgezellen in deze buurt, want ook in het er naast staande, ooit een kruidenierswinkeltje van Jacob Nieuweboer, Maartenszn. en Antje Smit, Arjendtr. waren dat hun kinderen Trijntje, Betje (Elisabeth), Pieter en Maarten. De toevoeging aan hun naam was “Plomp”. Schrijver dezes kan zich als kind nog herinneren hoe Trijntje met een grote houten lepel en behendige zwaai, stroop uit het vat, zonder te morsen in de strooppot wist te deponeren. Bij het verlaten van het kleine winkeltje keek je steevast aan tegen de kleine reclamebordjes van “Ster” tabak, “Erdal” en “Purol”. Ze zaten aan de binnenkant van de winkeldeur waaraan ook de koperen bel was bevestigd.
Een bidprentje van Trijntje bevestigd dat de goede ziel leefde van 1878 tot 1948. Kort daarna is het winkeltje opgeheven.
Wat er op de plaats van de drie nieuwe huizen hierna heeft gestaan kunnen we zien op pagina 1 van “Andijk-West in oude ansichten”, en de volgende pagina.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk