Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 3 » Pagina 87

Oud Andijk in Beeld, deel 3, pagina 87.

87.
1925. Tot aan waar het hek naar beneden duikt is de dijkgracht gedempt. Later verder tot aan het warenhuis van Hannes Mol dat daarna een groentezaak zou worden.
De bakkerij van Kees Immink is op deze ansicht niet zichtbaar, dus beginnen we bij het eerste huis (gezet door ene Dekker) van Klaas Meester (Stop) en Catharina Nieuweboer.
Klaas was tuinder van professie en moest op latere leeftijd met één been door het (tuinders)leven. Zittend, schuivend, met krukken en o.a. hulp van tuindersorganisatie “Naastenliefde” lukte dat. Na zijn overlijden werden zoon Antoon en echtgenote Jo Hauwert de hoofdbewoners en woonde moeder bij hun in.
In 1955 heeft Antoon het huis twee en een halve meter door aannemer v.d. Zwaluw laten verlengen. Het werd toen een huis met een z.g. Januskop (twee gezichten). Links bleef zoals het was, terwijl rechts het oude raam en de boog er boven werden verwijderd, zo ook de licht gekleurde banen. Het nieuwe gedeelte werd niet aangepast aan het oude waardoor het in aanzien daalde. Jaren later kwam het toch allemaal weer goed, de hele voorgevel werd vervangen. Het had toen weer één gezicht.
Nadat Antoon en Jo naar Venhuizen waren vertrokken, werden de Gebr. Groen de nieuwe eigenaars. Het huis waar nu Piet Smit en Nel Kooi wonen, gaat schuil achter dat van Klaas. Toch halen we het even denkbeeldig naar voren. Het is gezet voor Teunes Meester en Ma Brandsen. Na hun vertrek naar de Oudendijk (Ouwedik) gemeente Westwoud werden Arie Smit en Aaltje Nieuweboer de nieuwe eigenaars. Arie woonde later, toen hij alleen was, in bij Piet en Nel.
Er naast met “gebroken kap” is gezet voor Jan Meester. Ook hij ging naar de Ouwedik. Opvolgers hier waren Hannes Tensen, Nico Dekker, en thans J.N. v. Ophem.
Van de bouw van de tien gemeentewoningen omstreeks 1919, heeft Piet Meester de funderingen zien maken. Dat ging als volgt: gaten graven, en dan een aantal korte palen dicht naast elkaar met een handheiblok de grond in. Daarom heen bekisting en vervolgens, met de hand gemaakt, beton er in. Daarna konden de bogen worden gemetseld. Kosten per blokje van twee ƒ 9000,-.
In de jaren zeventig zijn ze gesloopt en vervangen door moderne.
Van de belangstellenden waren de namen niet meer te achterhalen, ook staan ze te ver weg. Dat de vrouw met de kinderwagen het meest vooraan staat heeft een reden, ze heeft een tweeling in de wagen en dat wil ze laten zien. Daarom heeft ze deze dwars op de weg geplaatst.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk