Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 3 » Pagina 96

Oud Andijk in Beeld, deel 3, pagina 96.

96.
1928. Helaas hebben we een stuk moeten overslaan, alhoewel er wel enkele ansichten van dat gedeelte zijn. Het eerste huis is een samenwerkingsprojekt van timmerman Andries Feenstra en metselaar Botman. Ze bouwden het voor Geertje Bakker, weduwe van Jan Bakker. Dat het tweede in de periode 1927/28 is gebouwd, maken we op uit de muursteen. Daarop lezen we dat J. Kaastra, oud 4 jaar, op 16-9-1927 de eerste steen heeft gelegd. Opdrachtgever IJsbrand Brouwer (blijkbaar goed bij kas) liet het zetten voor z'n dochter Klaasje, gehuwd met Jacob Kaastra.
Het huisje er naast (nu tegelzetbedr. Haakman/Raven) is afkomstig uit het buurtje tussen het stoomgemaal en Buurtje in, toen bewoond door ene fam. Singer.
Dan het pand waar een geëmailleerd naambord aangeeft dat daar NAK kontroleur in Noord Holland Klaas Dekker woont. Hij kwam van Oostwoud.
Eerder woonden daar Willem Jonker en Grietje Bakker, Hendrik Bakker en Marijtje Ruiter en wijkzuster Schuitemaker met haar vader.
Het volgende waar Wiggert Zwagerman woonde is opgebouwd met materiaal van de stolpboerderij welke aan de Bakkershoek heeft gestaan. (zie deel 1 pag. 11).
Naast het huis van Wiggert(nu bewoond door G.A.J. Koning-Sas) waar thans het mooie landhuis van de fam. Schaap staat, stonden eerder de schuren en woonhuis van Klaas Doef (rooie Doef) en Aafje Bankert. Op de ansicht is het nog duidelijk te zien.
Vervolgens komt dan het huis van Maarten Koster, resp. Klaas Maartenzn. en Maarten Klaaszn. in beeld met daarnaast dat van Dirk Blom, hij kocht het in 1924.
Wijlen Jan Goudsblom, Jan Hemke, en Willem Schuurman zouden ons veel (en nog veel meer over andere verplaatsingen) kunnen vertellen hoe alles verlopen is met de verplaatsing en gewijzigde herbouw van dit bedrijf, het v.m. café van Grietje Burger en Prosper Baerdemaecker. De kozijnen ervan zijn blijkbaar onverwoestbaar. We zien ze zowel op pagina 73 van deel 2 als (nog steeds) op Klein Gouw nr. 60.
Als voorlaatste (door aanleg van de Kleiakker óók een hoekhuis geworden) zien we dat van Dirk Mantel. Enkele jaren geleden is het geheel verbouwd en thans bewoond door Jaap Mantel. Het laatste is het café van Jacob Kaastra. (Beter te zien op pag. 118 v an deel 2). We gaan nu even terug naar de overkant, daar staat “Cultura”.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk