Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 3 » Pagina 99

Oud Andijk in Beeld, deel 3, pagina 99.

99.
De opzet om deel drie geheel te wijden aan Andijk-West is niet haalbaar. Oorzaak, te weinig foto's-ansichten en het in 1975 verschenen boekje “Andijk-West in oude ansichten”. Om het derde deel toch gelijkwaardig te maken aan de andere delen (120 pagina's) maken we nogmaals een rondje door midden en oost en vullen het tekort aan met wat leuke plaatjes uit dat gebied.
We starten in de Bakkershoek, waar door de sloop van de eigendommen van Jan de Bree, Sikke Horjus en Jan Beelenkamp (zie deel 1) nu de schuitehelling van Maarten Veen, “De Tijdgeest” zichtbaar is geworden. Het is hier nog volop in bedrijf.
Opvolger van Maarten was Piet de Wit afkomstig uit Langedijk en vervolgens Dirk op 't Land, hij kwam van Medemblik. Daarna is het bedrijf opgeheven.
Ook nu mooi in beeld de uit 1786 stammende boerderij van Gerrit Prins en Geertje Groot. Gerrit eerder bakker van professie heeft de boerderij laten bouwen. Opvolgende echtparen waren Simon Prins Gzn. en Marijtje Kooyman, Dirk Tensen Klaaszn., en Antje Prins Simondtr., Klaas Tensen en Geertje Houter en Jan Spijker en Truus Tensen.
In het pand links, waarvan inmiddels de “gebroken kap” is vervangen, woonden de fam. (Jaap) Bankert en (Frans) Koen. De schuur, stolpmodel, is van Klaas Mantel.
In het midden, links van de boerderij, staat het woonhuis met smederij van Minne van Heezen. In 1930 verhuisde hij naar de buiten gebruik geraakte oude gereformeerde kerk nabij de Middenweg.
In 1947 kocht de van Workum afkomstige Sjoerd Hoekstra het oude smederijtje, hier afgebeeld, om als zelfstandig ondernemer verder te gaan. Eerder, vanaf 1928, was Sjoerd knecht bij rijwielhersteller-loodgieter-electriciën Jan Sluys, bekend van deel 1 en 2.
De zaken gingen “voor de wind”, want in 1955 was het nieuwe winkelpand aan de Middenweg gereed en de dagen voor het oude geteld. Dat was “schoon af” en is met behulp van een paar touwen omgetrokken.
Het bedrijf aan de Middenweg is later opgesplitst in drie afzonderlijke bedrijven t.w. “Tweewielercentrum” van zoon Alfred, electrawinkel van dochter Annie en Klaas Visser en krachtstroominstallaties van zoon Gerrit. Een resultaat om met gepaste trots op terug te zien.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk