Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 3 » Pagina 101

Oud Andijk in Beeld, deel 3, pagina 101.

101.
1919. Om te weten waar deze kiek is gemaakt, dient men deel 1 ter hand te nemen. Daar op pagina 21 zien we o.a. café “De Meiboom” van Jan Singer, het Witte kruisgebouw, postkantoor, het timmerbedrijf van Jan Beelenkamp, de zaak van Sikke Horjus enz.
Deze opname toont ons het eerste en laatst genoemde pand, ze gaan verhuizen naar de nieuwe stek. Van het café zijn reeds de dakpannen afgenomen en de muren weggehakt. Het wachten is op de ploeg timmerlieden die het houten karkas in tweeën zullen zagen, waarna het op de schuit naar De Horn vervoerd zal worden en daar weer voor twee afzonderlijke huizen zal worden opgebouwd. Het binnenwerk van het Witte Kruisgebouw, postkantoor en timmerbedrijf zijn al op de nieuwe bestemming daar kan de metselaar weer aan de slag.
Voorlopig kan hij nog wel een tijdje voort want er liggen, zoals we kunnen zien, nog heel wat stenen die afgebikt moeten worden, iets waar het mannetje druk mee bezig is.
Het uit verschillende soorten hout bestaande schot kunnen we niet thuis brengen. Het zou wel eens van een oude schuur kunnen zijn achter het Witte Kruisgebouw.
Ook bij Sikke zijn de muren reeds verwijderd maar er liggen nog wel dakpannen op het dak.
Deze laatsten blijven liggen waardoor niet nogmaals een “vorst” gemaakt dient te worden. Dank zij het sierlijke slanke houten puntje aan de voorgevel Oud Andijk in Beeld, deel 3, pagina 101. was het mogelijk de plek van deze opname te lokaliseren. De lichtgebogen kozijnen van het café leverden tevens het bewijs. Jammer dat we de posanten niet herkennen. De middelste lijkt wel een opzichter. De man met de fiets komt vast wel uit een naburige gemeente. Was het een Andijker dan zou hij niet met de fiets zijn gekomen. Nu moet hij er mee lopen, fietsen kan hier niet.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk