Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 3 » Pagina 105

Oud Andijk in Beeld, deel 3, pagina 105.

105.
Dit was toch wel even zoeken, waar en voor wie wordt hier gebouwd? Geen poststempel, adres, zelfs de plaatsaanduiding ontbreekt op deze ansichtkaart.
Maar het speurwerk is beloond, het hoogteverschil van de kozijnen en de dakpannen van het er achter staande huis bracht ons op de juiste plek.
We staan aan de Middenweg alwaar het nog vrij nieuwe zakenpand van Jan Sluys wordt herbouwd. Met het winkelgedeelte is men al aardig op weg, dat moest met de woning het eerste klaar. De houten opbouwen afdak aan de zijkant zijn dus tijdelijk en later toen de werkplaats (waarmee al een aanvang is gemaakt) werd gebouwd weer verwijderd.
Nadat het werk was voltooid, bleek óók deze zaak niet te zijn herbouwd zoals het oorspronkelijk was. We kunnen dat zien aan de voorgaande ansichtkaart en de huidige situatie.
Dat ook de diepe portiek kwam te vervallen had mede als oorzaak dat deze in het verleden wel eens werd verontreinigd door lieden die daar de broek lieten zakken. Blijkbaar waaide het aan de andere kant van de dijk te hard of vond men het daar te koud.
Nadat Jan ziek geworden was zijn ze naar het Hornpad verhuisd en werd de zaak verkocht aan K. Veenstra uit Enkhuizen. Deze zette, echter zonder sukses, de zaak voort.
Nieuwe eigenaar werd toen Dirk Sietses, gehuwd met Emelia Roosendaal. Dirk, afkomstig van Enkhuizen en opgegroeid in het loodgietersbedrijf van vader Frederik-Dirk had hier in Andijk reeds een dergelijk bedrijfje in een kleine schuur nabij Uitterdijk. De verhuizing naar de Middenweg betekende dan ook een flinke verbetering. Meer woon- en werkruimte. In 1985 is Dirk overleden, het jaar daarop de opening van het nieuwe bedrijfspand op het Industrieterrein, "SIETSES BV".
Deze nieuwe stap was zeer noodzakelijk. Aan de Middenweg kreeg men door specialisatie en omvang dakdekkerswerk wederom te maken met ruimtegebrek.
In 1981 vond de aankoop plaats van 2300 m2 grond waarna, in september 1985, de bouwvergunning volgde. Binnen acht maanden was het gereed en konden opvolger Frederik-Dirk (Frits) z'n echtgenote Maatje-Cornelia Molengraaf (schippersdochter, afkomstig van Gorkum) en personeel het nieuwe pand feestelijk in gebruik nemen. Daarna is het oude pand onder handen genomen met als resultaat een ruimer woonhuis. Een poging om via de dochter van Jan Sluys, mevr. E. Groot-Sluys, nog te achterhalen wie de mannen zijn op de steiger alsmede de aannemer had geen sukses. In die periode was ze te jong het zelf waar te nemen en vader Jan heeft het haar niet verteld.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk