Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 3 » Pagina 110

Oud Andijk in Beeld, deel 3, pagina 110.

110.
Steenzetter, een beroep waarbij inzicht en behendigheid een grotere rol spelen dan kracht. De plaats der werkzaamheden is de Kathoek, te herkennen aan de stolpen van Tjade Groot, Fokke Bootsman en de huisjes van timmermansknecht Willem Betzema en z'n werkgever H.J. de Vries. (zie pag. 19 en 21 deel 2).
De steenzetters, Brabanders, zijn duidelijk bezig met herstelwerkzaamheden. Dat is af te leiden aan de weg op de dijk waar het paardepadje nog goed is te zien.
De grote werken, afgraven puin, met klei ophogen en verzwaren, moeten nog beginnen.
De namen van de steenzetters zijn niet bekend, wel van het schijnbaar (vanwege z'n boerepetje) boertje.
Deze man, hij zou het maatschappelijk gezien ver brengen, is niemand anders dan Dirk Zwaan. Daarvoor gaan we even naar Lambertschaag waar aan het eind van de dorpsstraat, tegenover de dijk, en aan de andere kant van café “Het Wagenwiel”, Dirk het levenslicht aanschouwde. Dat hij steenzetter zou worden stond al vast toen hij nog in de wieg lag. Z'n vader en andere familieleden deden niets anders.
Het was hoofdaannemer, Klaas de Geus v.d. Heuvel die het vakmanschap in Dirk ontdekte. Die man had hij nodig. Hij werd onderaannemer steenzetten.
Als tijdelijk onderkomen verhuisde Dirk naar het Kerkhofpad (De Weet) daar hij de dagelijkse rit Lambertschaag-Andijk vice-versa, door weer en wind per fiets wel wat bezwaarlijk vond. Over dat huis zie deel 2 pag. 42.
“Van werken wordt een mens niet rijk” luidt het gezegde. “Van laten werken wel”. Dat betrof Dirk, hij is er schatrijk van geworden.
Het woord miljonair is ook gevallen, maar de waarheid zal zoals gewoonlijk wel in het midden liggen.
Feit is dat we Dirk en z'n echtgenote Bregje Groot, Sdtr. na afloop van de werkzaamheden aantreffen in een riante villa te Bergen. Hij had het gemaakt, en hoefde voor de rest van z'n leven niet meer te werken.
Desondanks deze verworven status bleef Dirk wat hij was: een vriendelijk, eenvoudig man.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk