Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 3 » Pagina 116

Oud Andijk in Beeld, deel 3, pagina 116.

116.
Nu geen dorpsgezicht maar zijn het gezichten van dorpelingen, die de fotograaf door z'n lens ziet. Bollenpellen. Met dat werk, waar lang van te voren naar werd uitgekeken, hoopte menig huismoeder een of meerdere wensen in vervulling te kunnen laten gaan. Een nieuwe jas, jurk, iets voor de kinderen of echtgenoot, altijd was er wel iets extra nodig. Van het in die tijd magere weekloon was het huishoudboekje nauwelijks sluitend te krijgen. Het hing af van het aantal kinderen dat men had, wel of geen eigen aardappel-groenteteelt, of enige bijstand van de meestal in de buurt wonende ouders resp. grootouders.
Pellerstijd betekende voor de vrouw behalve wat extra geld ook meer arbeidsuren. Vroeger op dan anders, dan in huis de boel aan de kant, kinderen de deur uit, en dan zolang mogelijk aan de pellerstafel.
Het streven zo veel mogelijk te pellen werd bepaald door de grootte van de bol, mate van aanhang grond en vochtigheidsgraad, bollen gerooid na een regenperiode waren voor de dames nadelig. Uitbetaling geschiedde per mand en varieerde van ƒ 0,25 voor de grootste, middelmaat ƒ 0,40 de kleinste ƒ 0,75.
Van de duurste soorten dienden bovendien nog de kleine schilfers (Zaaigoed) te worden verzameld, een tijdrovend werk.
De opname is gemaakt bij Piet Singer aan het Krimpenerpad (nabij het café).
Onder voorbehoud dat alle namen goed zijn vermeldt, noteren we voor u: achterste rij v.l.n.r., Dorus Dudink, IJtje Singer (geh. met Jan Visser), Anne Meester (geh. met Gijs v.d. Swaluw), Ma ? (geh. met ? Zwuup), Aafje Dol, onbekend, Ma Ruiter?, en Aaf Meester.
Tweede rij: Griet Paay (geh. met Gerrit Schoof), Anne Grooteman (geh. met Henk Oudejans), Vronie Grooteman (geh. met Kees Commandeur), onbekend, Neeltje Mantel (geh. met Simon Klopper).
Voorste rij: Anne Dekker (geh. met Willem Deen), Trijntje Singer Pietdtr. (geh. met Nico de Jong), Trijntje Singer (geh. met Piet Rol, slager van beroep) Cornelia Dekker, en Vronie Tensen (geh. met Bertus Visser).
Bollenpellen, ach, hoe had men het ook kunnen weten dat dit jaarlijks terugkerende handwerk in de toekomst door machines zou worden vervangen.
Inmiddels is dat realiteit, al wordt er hier en daar nog op de oude manier gewerkt.
Het nieuwe beeld dat nu is ontstaan toont de lopende band, de dames erbij kontroleren.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk