Kistemaker

Thuis » Religie » Feestkontakt 50 jaar parochie Andijk 1948-1998 » Pagina 13

Terugblik 1948-1958

De jaren '48-'58 staan in het teken van oprichting. Was het zo, dat na de 2e wereldoorlog al heel spoedig een zangvereniging was opgericht, het was nadat de parochie een feit was geworden in 1948, dat er meerdere verenigingen tot stand moesten komen.
Zo moest de vereniging van land en tuinbouw de L.T.B. van de grond komen, dat is in 1949 gebeurd. Er kwam een toneelvereniging N.E.A., Nuttig en Aangenaam.
De oprichting van de N.K.J.B., de Nederlandse Katholieke Jongeren Beweging, kwam ook tot stand. De vrouwenbond, de bollenveiling, alles moest worden voorzien van mensen die de verenigingen moesten besturen.
Die jaren '50 zijn natuurlijk niet meer te vergelijken met de jaren '90. Zo was er in die tijd 'n viertal vrouwen, te weten Marie van Diepen, Griet Bakker, Riek Kreuk en Afie Woestenburg, die gezamenlijk een naaikransje hadden georganiseerd. Dat viertal naaide dan kapotte jassen, broeken, overhemden enz. enz. voor die mensen die dat niet in hun vingers hadden om het te repareren. Nu gaan de kleren nog voordat ze kapot of stuk zijn, met vrachtwagens vol naar de ontwikkelingslanden.
En dan was er nog de behoefte aan een kleuterschool, een buurthuis en een lagere school; zo heette zo'n school in die tijd.
De combinatie van kleuterschool en buurthuis was een goede greep, maar de contanten, ja de contanten. Daar was het volgende op gevonden.
Er werden 60 mensen gezocht om borg te staan voor ieder ƒ 1000,=. Dat werd gerealiseerd en de bouw kon beginnen. Een houten keet uit Hedel werd daar uit elkaar gehaald en hier weer in elkaar gezet. De kleuterschool zat nu goed onderdak. In het buurthuis kwam ook een bioscoop, om het geheel wat rendabeler te maken, maar na de opkomst van de televisie is de bios-coopzaal veranderd in een feestzaal voor bruiloften en partijen.
Na een paar jaar werden de 60 mensen bedankt en verlost van het borg zijn. De Rabobank heeft toen alles overgenomen.

Foto 6: Inzegening klaslokaal in Sarto voor de basisschool, 10 september 1953.

Foto 6: Inzegening klaslokaal in Sarto voor de basisschool, 10 september 1953.
V.l.n.r. Pastoor Hooyschuur, deken Kuijper, P. Schuitemaker Jzn., M.J. Goossens, juffrouw Ootes en A. Goossens.

De lagere school is in 1953 geopend, dat is gebeurd door het Kerkbestuur. Voorheen waren de R.K. meestal onder beheer van het Kerkbestuur.
Er was wel een ouderenbestuur gevormd van die ouders welk een kind op school hadden zitten. Die waren niet echt tevreden over dat Kerkbestuur. De school moest een eigen bestuur hebben vonden ze.
Dat is ook gebeurd, maar eer dat zo ver was, waren we al weer in de jaren 60.

Piet Rinkel

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk