Kistemaker

Thuis » Boeken » Stichting Ontwikkeling Leliecultuur » Pagina 23

Stichting Ontwikkeling Leliecultuur

In maart 1972 heeft de S.O.L. zich definitief opgegeven voor de Stichting Meristeem Slootdorp die toen net was opgericht en nog niet operationeel. Net zoals je met andere dingen je richting zocht en waarvan we er een paar bij de kop hebben gehad die minder gelukkig verliepen, zo kunnen we achteraf stellen dat dit op de langere termijn gezien een goede en geslaagde zet is geweest. Natuurlijk duurde het nog een aantal jaren voordat het eerste materiaal beschikbaar was, maar jaren gaan voorbij.

De eerste jaren is steeds gezamenlijk schubbollen ingekocht waarvan de resultaten wisselend zijn geweest. In de vergadering van 28 september 1973 is het onderwerp schubbollen volop aan de orde. Aan de orde is virusvrij meristeem materiaal wat K. de Jong aanbiedt uit Amerika voor 90 / 100. Er wordt melding gemaakt dat er geen echt goede partijen zijn en D. de Vries merkt op dat er ook uit de S.O.L.-kas geen goed plantgoed is gekomen wat aangeeft dat de bollen van een paar jaar eerder niet het gewenste resultaat hebben gegeven. Uiteindelijk worden 30.000 bollen gekocht. De behandeling wordt door P. Schenk uitgevoerd. 30.000 bollen, goed voor een nageslacht van één tot anderhalf miljoen. Ook met deze bollen, die zo goed moesten zijn, ging het niet goed.

Daarover vinden we iets terug in een verslag van een onderhoud met de secr. penn. Th. Blom, Anton Nijssen en een verkoper, de heer Sables van de Fred Gloeckner co., die meent een excellente kwaliteit te hebben voor ƒ 3,- per bol. Dit onderhoud vond plaats op 1 april 1976 en was geen grap. Niet alleen was de prijs wat hoog, maar de Amerikaanse lichting van De Jong 1973 was ook nogal tegenvallend, lezen we in dit verslag, waardoor de S.O.L. zich middels Th. Blom argwanend opstelde. Zo wordt er dan wat heen en weer gepraat en moet het in de vergadering worden gebracht en dergelijke. Uiteindelijk stappen er twaalf kwekers in voor getallen van 500 en 1.000 stuks. Zoals van eerdere aankopen zijn niet alle resultaten terug te vinden en bekend. Ze waren nogal duur en de markt zakte in elkaar toen het leverbaar klaar was, dus ze moeten wel erg best zijn geweest om een goede boterham met ruim beleg op te leveren, maar er zijn twaalf leden en exleden die het zich nog zullen herinneren en die willen het de anderen misschien wel in het oor fluisteren.

Als nogal over prijsval en ziektes wordt gepraat, kan de indruk ontstaan dat er veel slecht ging. Toch zijn er behoorlijk goede resultaten geboekt met Enchantment door diverse S.O.L.-leden. Een aantal malen waren prijzen hoog en kon je ze voor meedere jaren verkopen, wat de strop verlegde naar de exporteur als de markt in elkaar zakte en ook in bruine partijen was nog handel. Aan de pionierstijd is door de één en ander waarschijnlijk nog wel eens teruggedacht.


Klik hier voor een grotere versie van onderstaande scan.

Pagina 23 (Stichting Ontwikkeling Leliecultuur)

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk