Kistemaker

Thuis » Boeken » Stichting Ontwikkeling Leliecultuur » Pagina 36

Stichting Ontwikkeling Leliecultuur

De S.O.L. en de techniek.

De S.O.L. is niet een technisch gecompliceerd bedrijf, doch techniek en de mogelijkheden daarvan en daartoe zijn een onmisbare schakel in de moderne bedrijfsvoering. Het begint bij de beregeningsapparatuur met pomp en, wat nu normaal is bij iedereen maar in het begin nog behoorlijk geavanceerd, een goede beregeningsautomaat.

Dan de spuitapparatuur. Het spuiten in het begin ging op zich wel prima, maar er was wel twee man voor nodig. Eén voor het werk en één voor het inhalen van de slang. Totdat we een handig apparaat ontdekten dat de slang op radiografisch sein oprolde en de tweede man was overbodig.

Als de belangrijkste technische aanschaf, moeten we de stoomketel zien, die vanaf het allereerste begin heeft gefunctioneerd en garant staat voor een ieder jaar weer gesteriliseerde grond. Koken hebben we ook vrijwel vanaf het begin gedaan, waarbij we begonnen met een til-je-rot keteltje met mooie, nieuwe Antha-kratjes die we vrijwel hebben versleten. Ook het spoelbakje was niet modern, maar toch vrij functioneel. Het zullen toch vele vrachtwagenladingen zijn geweest die er doorheen zijn gegaan.

Toch haalt de tijd je dan wel in. Een mooie inrijketel met een heftruckje kwamen eerst. Nu ook onze regelgevers ons noopten tot aanpassingen met spoelen (of stoppen) hebben we ons ook hier netjes in het nieuw gestoken en de zaken aangepast.

Ook met betrekking tot het rooien hebben we de techniek ons dienstbaar kunnen maken, ook al was het eerst met wat vallen en opstaan en ook al is het niet zo dat onze rooimachine het plantgoed schoon in de kist rooit. In het begin zijn nog stukken met het greepje gerooid. Al snel ontdekten we dat uitploegen ook best goed ging, maar een rooimachine zag eerst niemand zitten. Toen bleek dat anderen (zoals Gebr. Laan) toch wel met een voorraadrooiapparaat uit de weg kwamen, besloten we hier de knoop door te hakken. Achteraf is de machine gebouwd, verbouwd en bijna herbouwd, maar we zijn er gekomen en uiteindelijk zijn J. de Boer en zijn (rooi-)paard onafscheidelijke vrienden geworden.

Ook automatische beluchting, het is gewoon van deze tijd maar toch een stukje goede techniek dat toch even moet worden aangeschaft en aangelegd.


Klik hier voor een grotere versie van onderstaande scan.

Pagina 36 (Stichting Ontwikkeling Leliecultuur)

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk