Kistemaker

Thuis » Boeken » Ter herinnering aan de 25-jarige Bevrijding » Pagina 4

- 4 -

Dat deed voor de Hollanders de deur dicht. Overal werden ze met de nek aangekeken en als ze ergens passeerden, deed iedereen net of ie ze niet zag. In het begin van de oorlog gedroegen ze zich nogal vrij netjes, maar dat werd gauw anders.

In de voorzomer van 1941 begonnen wij er hier op Andijk ook al iets van te merken. Op aanplakborden van de gemeente, op telefoonpalen enz. verschenen de eerste bevelen.
Iedereen was verplicht om alles wat op koper leek en wat van koper was in te leveren.
Dat koper had de vijand nodig om er weer nieuwe granaten van te draaien en om er vervolgens nog meer mensen mee te vernietigen. Nu moet je een Hollander nooit iets gaan verplichten, laat staan dwingen, want dan bereik je precies het omgekeerde.

Hier in Andijk was tenminste heel weinig koper, moet de vijand wel gedacht hebben. Het inleveren ervan moest gebeuren in de oude brandweergarage op de Kleingouw. De mensen kwamen soms met de gekste dingen aan sjouwen, die overal op leken, behalve op koper. Er is tenminste flink gelachen toen er iemand kwam met lege handen. Toen hij aan de beurt was, haalde de man een klein koperen fietsplaatje te voorschijn, wat hij met een plechtig gezicht overhandigde. 't Was niet eens genoeg om er een kogel van te maken. Het echte koper "dook onder". Het verdween onder de vloeren en in andere geheimzinnige hoeken van de huizen.

De Duitsers gingen door met die slechte gewoonte, dat aanplakken, bedoel ik. Jongens, wat hebben die lui een papier verknoeid. 't Was zonde van het geld want de mensen deden toch niet wat er op stond. Zo was het de bezetters bekend, dat er veel mensen dagelijks naar de radio luisterden. Niet naar de Hollandse zenders, die precies zeiden wat de Duitsers hen voorkauwden, maar naar Radio Oranje, een Hollandse zender in Engeland. Radio Oranje gaf alle frontberichten juist door, zong spotliedjes op de Duitsers, en gaf meldingen door voor de ondergrondse in Nederland.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk