Kistemaker

Thuis » Boeken » Ter herinnering aan de 25-jarige Bevrijding » Pagina 15

- 15 -

Zulke "kraken" zijn vaak gelukt, maar helaas zijn er ook geweest waarbij het verkeerd afliep. Wee degene, die de Duitsers te pakken kregen. Door hun beruchte verhoren werden zulke mensen gedwongen om namen te noemen van andere medewerkers. Nu begrijpen jullie misschien hoe gevaarlijk het was, om onderduikers te helpen.

Steeds gemener en wreder begon de bezetter om zich heen te slaan en zo begon het jaar 1943. Voor de mensen was het een hele troost dat de Duitsers steeds meer terrein begonnen te verliezen. Vooral in het oosten begonnen de enorme Russische legers de Duitsers terug te dringen. Dat konden we dagelijks horen voor Radio Oranje, die iedere keer weer opnieuw de mensen opriep om altijd en overal de bezetters dwars te zitten. En dat deden ze.

Nog steeds groeide de stroom opgejaagden die het vertikten om voor de Duitsers dienst te doen. En hier in Andijk was plaats voor hen, totdat er tenslotte ruim 300 mensen hier verborgen zaten. Denk daar maar eens goed over na. Driehonderd mensen die verzorgd moesten worden, een schuilplaats moesten hebben en die moesten worden voorzien van valse papieren. Maar ook leverden zij voor de bevolking een enorm gevaar op. Wat dat betreft mogen de Andijkers er gerust trots op zijn, want later is gebleken, dat er in Andijk en nog een plaats in Nederland de meeste onderduikers zijn geweest.

Ons dorp leende er zich ook uitstekend voor. Overdag gingen de meeste onderduikers mee naar het land en soms als het nodig was bleven ze er 's nachts ook nog en sliepen in veldersboetjes. Er waren zelfs mensen die op hun land een goed ingerichte woonwagen hadden, waar ze desnoods enkele dagen in konden verblijven, als dat moest. Weer anderen hadden vaak heel vernuftige schuilplaatsen gemaakt in hun huizen. Zo werd al het mogelijke gedaan om de onderduikers uit de klauwen van de bezetter te houden.
Nog meer onderduikers kwamër er bij in april 1943, maar dat waren plaatsgenoten. Andijkers dus.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk