Kistemaker

Thuis » Boeken » Ter herinnering aan de 25-jarige Bevrijding » Pagina 19

- 19 -

Overigens is van hun vaarkunst nog wel genoten ook. Achter de oude pakhuizen van Akkerbouw, waar nu de nieuwe Nutsspaarbank staat, heeft toch een ploegje dapperen de oversteek gewaagd om het land in te gaan. Ze hadden de grootste schuit uitgezocht die ze konden vinden. Maar ja, zo'n ding gaat natuurlijk niet vanzelf, motorschuiten waren er toen niet meer.

Eindelijk hadden ze toch een kloet te pakken en was het grote moment dan aangebroken. Ze voeren met het roer vooruit, misschien leek ze dat gemakkelijker. De kloet, die gebruikten ze ondersteboven en daar zullen ze wel hun reden voor gehad hebben. Natuurlijk heeft niemand ze wijzer gemaakt, dat snap je. Ze kwamen dan ook amper vooruit, en dat was ook alweer een reden om te gaan schelden, vooral toen de kloet ook nog bleef vastzitten. En daar dreven ze dan rond. Kwajongens, die er de grootste schik om hadden, werden door een tierende soldaat van het terrein gejaagd. De afgedreven Duitsers zullen op de een of andere manier wel weer aan de wal gekomen zijn, maar er was niemand, die zich daar druk over maakte.

Ja, er gebeurden spannende dingen tijdens die razzia. Terwijl de Duitsers in een huis naar onderduikers aan het zoeken waren, klom er een jonge man uit het dakraam. Gelukkig stond op de weg één van onze plaatselijke politieagenten, verplicht om bij de razzia te helpen. Hij had onmiddellijk door wat er gebeurde. Zonder dat de wachtpost bij de voordeur er erg in had, beduidde hij de onderduiker om achter de schoorsteen te kruipen, wat deze dan ook direct deed. Toen er later zo'n "Grüne" door het dakraam keek, was er geen mens op het dak te zien. Stel je voor dat die agent niet betrouwbaar geweest was, dan hadden ze hem te pakken gehad.

Toch is er van die razzia's veel geleerd. De schuilplaatsen werden nog meer verbeterd en de mensen nog meer verbeten. Iedereen had gezien, waar de bezetters toe in staat waren en dat was voor heel veel mensen een reden temeer om de vijand nog meer dwars te zitten.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk