Kistemaker

Thuis » Boeken » Ter herinnering aan de 25-jarige Bevrijding » Pagina 23

- 23 -

En alles moest met de grootst mogelijke voorzichtigheid gebeuren. Ze moesten allemaal van een onderduikadres voorzien worden. Ze hadden geld nodig en bonkaarten om eten te kunnen kopen. Ook andere valse papieren, persoonsbewijzen en Ausweise. Soms ook bijzondere papieren, zodat ze evengoed hun gang konden gaan, zonder te worden opgepakt door de Duitsers. De mensen van de Ondergrondse in Andijk hebben er weg mee geweten, want ze hebben kans gezien om behalve de vaste onderduikers die hier al waren, zo'n 3000 mensen verder te helpen. Vraag niet hoe, want ze weten het zelf haast niet meer, maar het is gebeurd. En behalve de onderduikers zelf liepen ook zij het gevaar te worden gearresteerd. Dan was er ook voor hen geen pardon meer geweest.

Van al dat ondergrondse werk hebben de Duitsers zo'n enorme last gehad, dat ze met plezier iedereen omgebracht hadden, die ze ervoor te pakken konden krijgen. Het heeft er gespannen,.soms zo erg, dat als de Duitsers het geprobeerd hadden, ze hier tientallen mensen hadden kunnen arresteren. Op een kwade dag, kwamen de Duitsers er achter, waarschijnlijk door verraad, dat in Andijk een zwaar gezocht persoon ondergedoken zat.

Dat was iemand die spioneerde bij de Duitsers en alles doorgaf aan de Ondergrondse. Geen wonder dus, dat de bezetter zich in dit geval uitsloofde om hem te pakken te krijgen. Ze kwamen hier bij één van de hoofdpersonen van de Ondergrondse terecht, waar de gezochte man in huis ondergedoken was.

Gelukkig was de gezochte alweer naar een andere plaats vertrokken. De Duitsers, razend, omdat ze nu het spoor bijster waren, namen uit wraak de man, die hem verborgen had gehouden, nu zelf mee. Zo waren nu eenmaal hun manieren. Gelukkig hebben ze niet geweten, dat dit een zeer belangrijk persoon uit de ondergrondse was, anders hadden ze hem op hun manier wel degelijk uitgehoord. Hij werd in het oude gemeentehuis opgesloten, met de boodschap: "Er moet voor gezorgd worden, dat de man die we zoeken, zich bij ons komt melden, anders wordt u meegenomen".

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk