Kistemaker

Thuis » Boeken » Ter herinnering aan de 25-jarige Bevrijding » Pagina 24

- 24 -

En dat betekende concentratiekamp of gevangenis. Wat moest de Ondergrondse in Andijk daar mee aan. Stel je dat nu eens voor. Een hoofdpersoon, die overal van af wist, was gearresteerd. Hij wist alleen van de Ondergrondse tientallen namen en adressen. Als die bij een verhoor doorsloeg, en daar had de vijand zijn martelmethode wel voor, dan was alles verloren. Er hingen van deze man honderden mensenlevens af.

Nu begrijpen jullie hoeveel gevaar dat ondergrondse werk opleverde. Men zat hier dan ook gruwelijk met de handen in het haar. Haalden ze de man uit het raadhuis weg, dan volgde er meteen een huiszoeking door de Duitsers over de hele plaats, en dan mochten we nog blij zijn als we er zo afkwamen. Bovendien hadden de Duitsers de twee Andijker agenten aansprakelijk gesteld voor de gearresteerde in het raadhuis. Zij hadden de opdracht gekregen hem te bewaken en het zou hun leven kunnen kosten, als ze de gevangene lieten ontvoeren. Ten einde raad werd besloten om de verdwenen onderduiker op te sporen en te proberen hem mee terug te krijgen naar Andijk.

Maar stel je voor, dat je naar iemand toe moest gaan en hem zeggen, dat hij zich moest gaan melden bij de Duitsers. Het was alles bij elkaar bar ellendig, maar het moest. Twee mensen van de Ondergrondse gingen hem zoeken. Ze wisten dat hij in Noord-Brabant een tamelijk vast adres had en daar hebben ze hem dan ook gevonden. Ze vroegen hem, of ie mee wou naar Andijk, maar vertelden niet precies waarvoor. Toen ze in Andijk terug waren, werden de beide agenten gevraagd, of ze hun arrestant een paar uur los wilden laten, om iets heel belangrijks te regelen. Ze gaven de uitdrukkelijke voorwaarde, dat ze hem beslist weer terug zouden brengen.

De agenten hebben het geriskeerd want het waren mensen die ook niks van de moffen moesten hebben. Zo zijn ze met de gearresteerde hoofdleider naar een bepaald adres gegaan, waar de onderduiker ook aanwezig was.
Daar hebben ze hem precies verteld hoe de vlag er bij stond, en aan hem de beslissing overgelaten.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk