Kistemaker

Thuis » Boeken » Ter herinnering aan de 25-jarige Bevrijding » Pagina 26

- 26 -

Gelukkig waren er ook weer andere dingen die succes hadden. Zo was het de Ondergrondse bekend, dat er in een koelhuis in Enkhuizen voor kapitalen aan boter, eieren, kaas en vlees lag opgeslagen. Dat vonden ze jammer, want je kunt wel raden voor wie al dit lekkers bestemd was. Omdat de Ondergrondse vond dat het beter was, dat het in Nederlandse magen terecht kwam, werd besloten om dat koelhuis te "kraken". Dat deden ze niet zomaar, maar er was door andere ondergrondse instanties in het land om gevraagd.

Er waren in het Gooi verschillende ziekenhuizen en sanatoria, die allang niet meer voldoende te eten hadden voor hun patiënten. In Andijk was nog eten genoeg, maar in andere delen van ons land, was dat al heel anders.

De voorbereidingen voor die overval en dat waren er heel wat, werden gemaakt. Men moest rekening houden met de bewaking van dat koelhuis en waar men zolang met die spullen naar toe moest. Dat was ook een opgave apart, want een paar eieren stop je in je broekzak, maar als het er duizenden zijn wordt het een ander praatje. En dan nog wat er verder volgde aan boter, vlees, eieren enz. Maar het kwam voor elkaar en op een nacht was het dan zover. In totaal werkten er 80 mensen aan mee en ieder wist wat er van hem verwacht werd.

Er waren verschillende motorschuiten uit Andijk, die 's nachts achter de Vest in Enkhuizen, in het donker lagen te wachten. Ze zouden geladen worden met de vreemdste vracht die ze ooit vervoerd hadden. En de kraak gelukte, en wel zo goed, dat de Duitsers geen worst meer terugvonden. Het hele koelhuis was leeggehaald, en alles werd nog diezelfde nacht naar Andijk gevaren. De hele vracht werd opgeslagen en goed verstopt in de hooiberg van een boerderij.

Tot zover was alles goed gegaan, maar nu kwam misschien nog het moeilijkste van alles. De hele vracht moest door het land vervoerd worden. Voordat men daar echter mee zou beginnen, kwamen de Duitsers al in actie. Die waren na de ontdekking van het lege koelhuis natuurlijk witheet, en verwoed begonnen ze de omgeving af te zoeken.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk