Kistemaker

Thuis » Boeken » Ter herinnering aan de 25-jarige Bevrijding » Pagina 28

- 28 -

Dat is in de weilanden in de omgeving van Spanbroek en Zwaagdijk herhaaldelijk gebeurd. Die speciale vliegtuigen vlogen soms alleen, maar ook heel vaak samen met de grote groepen toestellen die naar Duitsland gingen. Eén vliegtuig hoor je meteen, maar als er honderden tegelijk overdreunden, viel één vliegtuig, dat zich losmaakte u it zo'n colonne helemaal niet op. De mensen op het "droppingsveld" stonden klaar. Op elke hoek van het bepaalde afwerpterrein stond iemand met een sterke lantaarn. Zodra ze dachten dat het vliegtuig in aantocht was, ontstaken ze hun lichten en schenen ermee in de lucht. Meestal vloog de piloot een keer over het terrein heen, en bij de tweede keer lieten ze de containers, dat waren hele grote bussen aan parachutes naar beneden. Zo gauw het vliegtuig z'n vracht kwijt was, werd alles met man en macht snel opgeruimd.

Dat dit vlug gebeuren moest is natuurlijk wel duidelijk, want als de Duitsers er achter kwamen waar zo'n dropping plaats vond, dan zouden ze er geen gras over laten groeien. Het is lang niet altijd goed gegaan, soms door verraad hadden de Duitsers zo'n droppingsveld al omsingeld. Wie ze bij dat soort gelegenheden arresteerden, moesten dat vaak met hun leven bekopen. Soms is het wel gebeurd, dat zo'n vliegtuig vanwege het slechte weer zo'n terrein niet kon vinden. Dan was al de drukte en het wachten in de koude nacht met regen en wind voor niets geweest.

Het was lang niet gemakkelijk en alles ging vaak anders dan men dacht. Toch zijn er ook veel droppings geweest, waar bij alles lekker liep. Op Zwaagdijk stonden de boerderijen die de namen droegen van "Oliver Parachutes" en "Ons thuis". Dat zo'n naam als "Oliver Parachutes" er na de oorlog pas is opgeschilderd is natuurlijk wel duidelijk.

Naar die beide boerderijen werden de wapens na zo'n dropping meestal heengebracht. Als de Duitsers eens geweten hadden wat daar gelegen heeft aan wapens, ze hadden de bewoners op staande voet doodgeschoten en de boerderijen platgebrand. Uit die boerderijen haalden de verschillende ondergrondse groepen hun wapens.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk