Kistemaker

Thuis » Boeken » Ter herinnering aan de 25-jarige Bevrijding » Pagina 32

- 32 -

In de vroege morgen van de 6e juni was het zover. De grootste vloot, die ooit de zeeën bevaren heeft, stak vanuit Engeland het Kanaal over naar Frankrijk. Dat is een onderneming geweest, waarbij 150.000 soldaten, 5300 schepen, 11.000 vliegtuigen, 14.000 voertuigen en 14.500 ton voorraden betrokken waren.

Wat de Duitsers nooit voor mogelijk hadden gehouden gebeurde. De geallieerden wisten, ten koste van enorme verliezen, toch door de zware kustverdediging heen te breken. De Duitsers hadden hun "Atlantik Wall" voor onneembaar beschouwd.

Toen Radio Oranje dat bericht op de 6e juni in de huiskamers bracht, zal er menige vreugdedans gemaakt zijn. Dagelijks luisterden de mensen, en de berichten werden steeds groter. Elke dag kwamen de geallieerden nu dichterbij. En iedereen, ook de mensen in Andijk, hebben toen gedacht, dat de bevrijding nu toch wel gauw zou komen.

Het heeft helaas nog bijna een jaar moeten duren. En de toestanden in de bezette gebieden werden met de dag slechter. Op 18 september gingen alle mensen, die bij de spoorwegen werkten, in staking, wat de Duitsers beantwoordden met nieuwe razzia's en huiszoekingen. Ze waren woedend, want in heel Nederland stond nu practisch hun hele aan- en afvoer, die toch al slecht werkte, bijna stil. Dat leverde opeens weer een heleboel onderduikers meer op. Met de zorgen voor nog meer eten en onderdak.

En de bevrijders schoten maar niet op. Door hun uitblijven brak toen de meest ellendige winter aan, die we hier ooit gehad hebben. Hiervoor schieten woorden tekort, en voor jullie die dit lezen is dit bijna niet te begrijpen. Stroom was er niet meer. Dan neem je een kaars, zul je zeggen. Vergeet het maar, want zelfs die waren allang niet meer te verkrijgen. 's Avonds zaten de mensen bij een pitje, dat in zelfgemaakte olie dreef en meer sputterde, dan dat het licht gaf. Maar we werden vindingrijk. Iemand die een accu bezat was al heel gelukkig. Die kon je door middel van een grote propeller op het dak opladen, zodat hij stroom genoeg gaf voor een paar kleine fietslampjes.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk