Kistemaker

Thuis » Boeken » Ter herinnering aan de 25-jarige Bevrijding » Pagina 45

- 45 -

De echte bevrijdingsfeesten hebben we in september gevierd. Alles was weer een beetje normaal geworden, de mensen konden weer wat reizen en er was weer zo het een en ander te krijgen. Er is hier toen drie dagen lang feest gevierd. Een feest, wat we nog niet vergeten zijn. Iedereen deed mee, overal waren de huizen versierd en verlicht. En voor iedere woning stond een zelfgemaakte erepoort, al dan niet verlicht en het meest voorkomende opschrift was: "Holland vrij".

Voordat de feestelijkheden begonnen kwamen de mensen bij elkaar voor het raadhuis.
Daar is toen een gedenksteen onthuld voor onze plaatsgenoten en de piloten, die in de oorlog omgekomen waren. Toen daarna het Wilhelmus werd gespeeld, waren er verschillende mensen die het van ontroering niet mee konden zingen, daarvoor lag alles nog te vers in het geheugen. Daarna zijn de feesten begonnen. Er leek geen eind aan te komen. Op het feestterrein vóór van Dokkum werden wedstrijden gehouden voor de schooljeugd. Ook waren er volksspelen voor de ouderen, en de mensen vochten er haast om, om er aan mee te kunnen doen.

Wedstrijden in ringsteken, zakkenlopen, hardlopen, touwtrekken enz.
Er waren gecostumeerde voetbalwedstrijden. sportdemonstratie van de gymnastiekverenigingen en onze fanfarecorpsen zaten bijna de hele dag te blazen.
's Avonds werden er toneelstukken opgevoerd over de dagen uit de bezetting op een groot verlicht podium op het feestterrein en het publiek zat op de dijk.
Er waren fakkeloptochten, gecostumeerde optochten, stoelendansen, teveel om op te noemen en overal waren liefhebbers voor. Iedereen vierde uitbundig feest.

Vijf jaar lang had men zoiets niet kunnen en mogen doen en nu moest al die opgekropte feestelijkheid eruit. Optochten met paard en wagens en vrachtauto's hebben we toen gezien, dat ik me nu nog afvraag hoe de mensen het klaar kregen.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk