Kistemaker

Thuis » Boeken » Ter herinnering aan de 25-jarige Bevrijding » Pagina 46

- 46 -

Met wat bekrompen materiaal waar men het toen mee moest doen, werden tonelen op die wagens opgebouwd, waar je nu nog jaloers op kunt worden. Er reden overvalwagens mee met echte "Moffen" erin, maar die je nu rustig kon uitlachen.
Wagens, waarop uitgebeeld werd, het illegaal luisteren naar Radio Oranje, wagens, waarop herrijzend Nederland werd uitgebeeld, een ieder kon z'n fantasie naar hartelust uitleven.

Tenslotte werd aan het eind van die drie lange dagen nog een vuurwerk afgestoken, dat klonk als een klok. Er was uitgelaten feest gevierd, en iedereen had weer net als vroeger de bloemetjes buiten kunnen zetten. Zo'n feest als toen is er na die tijd niet meer geweest.

Het was een reactie op 5 jaar onderdrukking, angst, vervolging en spanning. De mensen konden weer gaan en staan waar ze wilden, zonder het gevaar te lopen z'n leven te verliezen. Iedereen, maar vooral de onderduikers hebben de nieuwe vrijheid gewaardeerd.

Als dank voor alles wat hier voor hen is gedaan, hebben de onderduikers de gemeente Andijk een monument aangeboden. Het kreeg een plaats in het hart van ons dorp. De woorden die erop staan zijn maar weinig. Er is geen veelheid van dure woorden gebruikt voor iets wat de Andijkers in de oorlogsjaren haast vanzelfsprekend vonden.
De woorden van Jesaja spreken voor zichzelf:

"Verberg de verdrevene, en vermeld de omzwervenden niet".

Dat is hier waar gemaakt, en ik wil hier het slot van een rede van een plaatsgenoot, die veel voor de onderduikers gedaan heeft, aan toevoegen: "Dit monument zal levendig houden, wat wij hier in de jaren van bezetting samen hebben beleefd. Wat wij gedaan hebben voor vrijheid en recht. Ik eindig met de wens, dat ons nageslacht hieruit kracht zal putten als ooit onze volksvrijheden worden bedreigd".

In dit boekje is lang niet alles verteld. Dat is ook niet nodig. Maar ik hoop dat jullie nu allemaal wel zult begrijpen wat het betekent, als de meest zinloze ellende, die oorlog heet, zich van de mensheid meester maakt.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk