Kistemaker

Thuis » Boeken » West-Friesland, land om van te houden

Hoorn

'Ben ick de Moeder Stadt van soo veel moedigh bloed; Dat soo veel wondren deen en soo veel wondren doet.' De beginregels van een lofdicht op Hoorn, waarvan de inhoud eigenlijk nog best toepasselijk is. In de loop der eeuwen is het bloed altijd moedig geweest en ook vandaag de dag zijn de wonderen nog steeds de wereld niet uit. Eén ding staat vast. De tijd, dat er sprake was van 'een dood stadje aan de Zuiderzee' is ver achter ons. De hoorn des overvloeds naakt weer aan de horizon. Hoorn is de laatste vijfentwintig jaar hard gegroeid. In het kader van de overloop steeg het inwonertal van een kleine 20.000 tot meer dan 50.000. De dorpen Blokker en Zwaag werden samen met het buurtschap De Bangert bij de gemeentelijke herindeling van 1979 opgeslokt. De bouwtrein rukte al veel eerder binnen. Boomgaarden en weilanden werden omgetoverd tot over het algemeen plezierig aandoende woonwijken, waar dat 'Amsterdamse gezin van driehoog achter' een paradijs vond, zoals in de Risdam en de Kersenboogerd. De naam van die laatste wijk herinnert aan een hier gelegen boomgaard met kersenbomen, waarin ook een speeltuin voor de kinderen: het doel van vele schoolreisjes.

De Oosterkerk rijst boven de fraaie gevelwand uit van de Oude Doelenkade in HoornDe Oosterkerk rijst boven de fraaie gevelwand uit van de Oude Doelenkade in Hoorn

Hoorn staat in Noord-Holland als het om monumenten gaat, op de derde plaats. Het wemelt in de oude binnenstad van interessante overblijfselen uit met name de zestiende en zeventiende eeuw. Gewoon voor iedereen te ontdekken en soms verborgen achter een wand van rijk aandoende patriciërswoningen. De ligging van Hoorn aan het Hoornsche Hop, goed beschermd tegen de ontembare stormen zorgde er voor, dat de sinds 1357 met rechten erkende stad een belangrijke rol ging spelen in de Verenigde Oostindische Compagnie. Hoorn werd een handelscentrum van formaat en de restanten van de gouden tijd zijn nog steeds in rijke mate terug te vinden.

HoornHet water betekent trouwens voor het Hoorn van nu ook een belangrijke trekpleister. Als passantenhaven voor de watersport en als thuishaven voor zo'n 1100 jachten en schepen. Hoorn is van oudsher de hoofdstad van West-Friesland; het koopcentrum; het bestuurlijk middelpunt. En uitvalsbasis voor een heerlijke ontdekkingstocht door de streek.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk