Kistemaker

Thuis » Boeken » West-Friesland, land om van te houden

Noorder-Koggenland

Het aantal dorpen en buurtschappen in de gemeente Noorder-Koggenland is niet meer op twee handen te tellen. De grote gemeente in het noorden van West-Friesland omvat de dorpen Abbekerk en Lambertschaag, Oostwoud en Midwoud, Benningbroek en Sijbekarspei, Twisk en Opperdoes en Hauwert. De buurtschappen zijn Bennemeer, Broerdijk, de Buurt, Het Hogeland, Koppershorn, Veldhuis en Westeinde. Totale aantal inwoners plus minus 9.500. De uitgebreidheid van Noorder-Koggenland impliceert een gevarieerde samenstelling. Het weideland is hier opvallend wijds, waarboven grillige luchten naar onbekende oorden drijven. De schoonheid van West-Friesland komt hier ten volle tot uiting. Ook in de dorpen, die eigenlijk stuk voor stuk een bezoek waard zijn.

Opperdoes: om even stil van te worden Opperdoes: om even stil van te worden

Noorder-Koggenland heeft binnen de grenzen ongetwijfeld het mooiste en gaafste dorp van West-Friesland, waarmee niets ten nadele van de overige dorpen wordt gezegd. Maar Twisk is niet voor niets grotendeels tot beschermd dorpsgezichi verklaard. Het lijkt wel of het dorp sindsdien ook onder een kaasstolp is geplaatst. Een parel van West-Friesland, die men al kuierend het beste kan ontdekken. Volg dan de goede raad van één der wijsten op dit gebied, Jaap Balk, die ooit eens schreef, dat men in de ochtenduren van oost naar west moet wandelen om in de namiddag van west naar oost terug te lopen. Dan komt door de lichtval de schoonheid van dit dorp het beste tot uiting. Twisk is gebouwd op een bult in het land tussen de vroegere wateren als de Vliet, de Zwarte Poel en 't Lichte Water. Nog steeds ligt het hoog. De Twiskers hebben als bijnaam 'Gladoren'. Maar waar die naam vandaan komt weet niemand.

Noorder-Koggenland De nabij wonende Opperdoezers hadden ook een bijnaam, die thans in gedrukte vorm als belediging van een etnische minderheid kan worden beschouwd en dus hier achterwege blijft. Aanleiding tot die bijnaam waren de hardhandige botsingen tussen jongeren als er 'een vrijer van buiten' een meisje in Opperdoes wilde bezoeken. Opperdoes staat vooral in de provincie Utrecht en de oostelijke delen van Overijssel en Gelderland bekend om z'n Opperdoezer Ronde, een zeer apart aardappelsoort. Er wordt angstvallig voor gewaakt dat de pootaardappelen niet naar andere delen van het land verdwijnen. Maar af en toe is er toch een enkele slimmeling, die een kistje poters op de kop weet te tikken om daarmee in eigen behoefte te voorzien

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk