Kistemaker

Thuis » Boeken » West-Friesland, land om van te houden

Wervershoof

Werenfried en Wervershoof. Twee namen, die naar alle waarschijnlijkheid veel met elkaar te maken hebben, maar de juistheid van die veronderstelling is nauwelijks te achterhalen en zeker niet te onderbouwen. Althans volgens de Hoge Raad van Adel, die in 1952 weigerde het toenmalige wapen met drie beetwortels te vervangen door de beeltenis van Werenfried. Het agrarische karakter gesymboliseerd in die drie wortels siert nog steeds de gemeente Wervershoof, dat naast het dorp Wervershoof bestaat uit Onderdijk en Zwaagdijk-Oost. De gemeente telt bijna 7.500 inwoners.

Bloemkool: nog steeds een topper op de veiling in Zwaagdijk-OostBloemkool: nog steeds een topper op de veiling in Zwaagdijk-Oost

In verschillende opzichten is Wervershoof een unieke gemeente. Zo staat er aan de Zwaagdijk één van de grootste groenteveilingen van West- Europa. Waar trouwens ook fruit wordt geveild. Bij de concentratie van alle kleinere veilingen in West- Friesland Oost (zoals in Avenhorn, Zwaag, Blokker, Opperdoes, Hem en Medemblik) is gekozen voor de meest centrale plaats in het gebied. De plek aan de Zwaagdijk bleek het aanlokkelijkst te zijn. Niet ver er vandaan ligt nog altijd één van de minst bekende cultuur historische monumenten van West-Friesland, de uit 1658 stammende eendenkooi. Die kooi werd vroeger gebruikt voor het vangen van werkelijk duizenden eenden, talingen en andere vogels. In Wervershoof, aan het Zijdwerk, een industrieel monument van allure, de in 1889 gebouwde en als korenmolen ingerichte achtkante bovenkruier met stelling. Molen De Hoop draait overigens nog steeds.

Wervershoof Onderdijk, op een steenworp afstanden eigenlijk aan Wervershoof vastgegroeid, telt het enige onderwegkerkje, dat West-Friesland rijk is. De ontmoeting tussen mensen van welk geloof dan ook, staat hier vooral zomers voorop. In dit deel van de gemeente ook het gevolg van wat ooit begon als een hoofdprijs in een loterij: de verblijfsrecreatie rond de Grote Vliet. De hoofdprijs was overigens een eiland buitendijks in het IJsselmeer en bestond alleen maar in de fantasie van de organisator van een zeer bekende landelijk opgezette loterij. Jarenlang stonden de plannen rond het 'eilandenrijk' hier in het middelpunt van de (ook justitiële) belangstelling. Maar uiteindelijk vinden velen nu hier de rust in een stacaravan vlakbij het water.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk